Mégsem készült leves a sérült gólyából Nyírlugoson

Megosztás

Nyírlugoson egy sérült gólya mentése közben összeveszett két társaság, és az egyik kilátásba helyezte, hogy azért nem adja át a gólyát, „mert lehet, lesz belőle egy húsleves”. A megdöbbentő eset bejárta a sajtót, de a Hortobágyi Madárkórház, ahol a sérült állattal foglalkoznak, cáfolja a történteket.

Este 21.06-kor csörgött a Madárkórház Alapítvány 0-24 órában hívható diszpécserszolgálatának madármentő száma, és Nyírlugosról bejelentettek egy repülni nem tudó, sérült gólyát, mely az árokparton állt, és a környéken lévő sok kóbor kutya miatt veszélyben érezte a bejelentő, kezdi beszámolóját a Hortobágyi Madárkórház.

“Telefonos ügyeletes munkatársunk az ilyenkor ajánlott protokoll szerint arra biztatta őket, hogy egy pokróccal leterítve fogják be, és helyezzék biztonságba, amíg megérkezik a segítség. Ezt próbálták tenni, de ugyanabban ez utcában egy másik társaság is felfigyelt a gólyára, és egy nyíradonyi állatmentő szervezettől azt az információt kapták, hogy a gólya védett állat és nem szabad hozzányúlni”. Hozzáteszi az alapítvány, hogy ez teljes mértékben igaz, kivéve, ha sérült, és elsősegélynyújtás híján romolhat az állapota, és éjjel elüthetik, kutyák támadhatják, tehát az állatvédelmi törvény, mely nem engedi gerinces állat szenvedését, ilyenkor felülírhatja a természetvédelmi jogszabályt, mely védett állatot csak a természetvédelmi hatóság értesítése után, és annak útmutatásai szerint enged befogni.

“Így este 21.30-kor, amikor a Madárkórház Alapítvány Debreceni Mentőállomásának vezetője értesült a dologról, már állt a bál. A két társaság összeveszett a gólyán és videó is készült, ahol valóban elhangzott a fenti mondat, de az elsődleges bejelentő szerint nem komolyan gondolták. A gólyát befogták és az udvarukban lévő ólba zárták, enni és inni adtak neki. A másik társaság rájuk hívta a rendőrséget, akik felhívták a diszpécserközpontunkat, ahol munkatársunk igazolta, hogy az ő javaslatára fogták be a gólyát és úton van a segítség, így nem történt rendőri intézkedés. A gólya aznap este a Debreceni Mentőállomásra került, ahol elsősegélyt kapott, másnap reggel a Hortobágyi Madárkórházban láttuk el, ahol most lábadozik.” – zárta bejegyzését a Hortobágyi Madárkórház.

Kapcsolódó cikkek