Komoly károkat okozott a hatalmas zivatar Nyíregyházán és megyeszerte

Megosztás

A viharok hétfő hajnalban söpörtek végig a fél országon, nem kímélve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét sem. A kár igencsak jelentős, nagy pusztítást végzett a vad időjárás.

Erőteljes széllel és nagy mennyiségű csapadékkal érkező vihar csapott le Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére vasárnap este és hétfő hajnalban, számos helyszínen, köztük Nyíregyházán is komoly károkat okozva – számolt be róla a Nyiregyhaza.hu. A katasztrófavédelem megyei műveletirányítási központjába érkezett 97 bejelentés túlnyomó része sérült fákkal kapcsolatos volt. A kárfelszámolások azonnal elkezdődtek, és a megye valamennyi tűzoltóegysége, beleértve a hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat, részt vett a műszaki mentésben, sőt Hajdúnánásról is érkezett egység segíteni. A térségben mintegy 80 viharkárral kapcsolatos tűzoltói beavatkozás történt hétfőn.

„Nagyon sokszor járművekre, kerítésekre, légvezetékekre vagy éppen ingatlanokra dőltek a fák vagy faágak. De jellemző volt az is, hogy a nagy mennyiségű csapadékvíz okozott károkat. Voltak olyan ingatlanok, ahol szivattyúzással segítették a lakókat a hivatásos önkormányzati, valamint az önkéntes tűzoltóegységek”

– mondta Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főhadnagya, szóvivője.

Viharkárokkal kapcsolatos bejelentés összesen tizenhárom településről érkezett hétfőn, a legtöbb a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területéről. A gyors és összehangolt beavatkozásoknak köszönhetően a szakemberek a kárelhárítási munkálatok zömét befejezték, de még kedden délelőtt is érkeztek bejelentések sérült ingatlanokról, fákról. A viharok azonban nemcsak súlyos károkat, hanem személyi sérüléseket is okozhatnak, ezért elengedhetetlen, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyünk.

„Nagyon fontos, hogyha villámlással érkezik a vihar, akkor mindenképpen épületbe vagy ingatlanba húzódjunk be, és ott keressünk menedéket. Ha bent vagyunk az ingatlanban, akkor nagyon fontos, hogy ilyenkor lehetőség szerint áramtalanítsunk, vagy húzzuk ki az elektromos berendezéseket a konnektorból. Nem előírás, de mindenképpen előnyös, ha például van villámhárító az ingatlanon. Illetve túlfeszültség ellen is lehet különböző berendezéseket beépíttetni az ingatlanhoz szakemberrel”

– emelte ki a tűzoltó hadnagy.

Kapcsolódó cikkek