Egy fehérgyarmati szakorvos bukott le, hátrányos helyzetű gyermekek adataival élt vissza, nyíregyházi érintettség is van

Megosztás

Egy fehérgyarmati ortopéd szakorvos, egy szendrői asszisztens, egy rakamazi ügyvezető és egy nyíregyházi üzletkötő az újabb gyanúsítottja az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügynek, így már hetvennégyre nőtt a költségvetési csalással gyanúsítottak száma “a cipős ügycsoportban” – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság újabb résztvevőket hallgatott ki gyanúsítottként egy nagyobb költségvetési csalási ügyben. A kihallgatottak között van egy fehérgyarmati ortopédszakorvos, egy szendrői egészségügyi asszisztens, egy rakamazi vállalkozás ügyvezetője és egy nyíregyházi értékesítési munkatárs is.

A több mint másfél éve indult nagyobb nyomozás középpontjában az áll, hogy egyes cégek jogtalanul igényeltek vissza támogatási összegeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől gyógyászati segédeszközök után. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája által folytatott mellett más megyékben is zajlanak vizsgálatok.

A borsodi hatóság egy rakamazi székhelyű vállalat tevékenységét vizsgálja, amely gyógyászati segédeszközök előállításával és forgalmazásával foglalkozik. A gyanú szerint ez a cég 2021 és 2022 folyamán jogalap nélkül mintegy 15 millió forint támogatást igényelt vissza az alapkezelőtől.

A nyomozók információi szerint a vállalat vezetője egy borsodi egyesület 139 hátrányos helyzetű tanulójának egészségügyi adatait szerezte meg, arra hivatkozva, hogy szociális alapon ingyen gyógycipőt biztosítanak számukra. Ezeket az adatokat átadta egy fehérgyarmati ortopéd szakorvosnak, aki aztán tényleges vizsgálat nélkül, a fiatalokkal való személyes találkozás hiányában is felírt részükre gyógycipő vényeket olyan termékekre, amelyekre valójában nem is volt szükségük.

A rendőrök mind a négy feltételezett résztvevőt, a cég két képviselőjét, az ortopéd orvost és asszisztensét is gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás és további bűncselekmények miatt. Jelenleg valamennyien szabadlábon védekezhetnek az eljárásban.

Az úgynevezett “cipős ügycsoport” kapcsán eddig összesen 74 gyanúsított szerepel az aktákban: 29 orvos, 21 cégvezető, valamint alkalmazottak, asszisztensek és szociális dolgozók egyaránt érintettek.

Forrás: Police.hu, Borsod24.huFotó:: Pixabay

Kapcsolódó cikkek