Pénteken még ráerősít a forróság, meghosszabbították a legmagasabb fokú riasztást

Megosztás

Szabolcs megyében is rendkívül erős lesz a kánikula és ezzel együtt az UV-sugárzás is. Lesznek helyek, ahol 32-33 fokkal megússzuk, ám máshol 39-40 fok jön pénteken.

Még ráerősít a kánikula a következő napon. Az idei év eddigi legforróbb napja következik pénteken. A legmagasabb hőmérséklet a délutáni órákban 31 és 40 fok között alakul, a déli tájakon lesz a legmelegebb. Ezzel együtt pedig a tűző nap sugarai nagy veszélyt jelentenek. A HungaroMet előrejelzése szerint országszerte eléri, a legtöbb helyen meg is haladja az UV-sugárzás a 8-as értéket, többfelé 8,3-as értékre is számíthatunk napközben, ami azt jelenti, hogy mindenhol extrém erős lesz az UV-sugárzás.

Ezért 10 és 16 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a napon! Az érzékeny bőrűek akár 10 perc alatt leéghetnek. Fontos betartani néhány szabályt:

  • Óvjuk bőrünket magas faktorszámú fényvédő krémmel, már indulás előtt kenjük be magunkat!
  • Kerüljük a közvetlen napsugárzást, tartózkodjunk árnyékos helyen, különösen a déli órákban!
  • Viseljünk széles karimájú kalapot, hosszú ujjú, vékony, lehetőleg világos színű ruházatot és napszemüveget!
  • Legyen nálunk víz, igyunk sok cukor- és alkoholmentes folyadékot a kiszáradás elkerülése érdekében!

Az előrejelzések szerint szombattól végre enyhülhet a hőség, de még akkor is kevéssel 30 fok felett marad a hőmérséklet. Az ország többi részéhez képest a Nyírség egész jól megúszhatja 31-33 fokokkal, szemben például a Szolnok megyei 37-38 fokos kánikulákkal.

Kapcsolódó cikkek