Mégsem tudja elkezdeni a szezont a 17,5 milliárdos stadionban a Nyíregyháza

Megosztás

Nagyon várta már Nyíregyháza futballszerető közönsége, hogy az ismét az élvonalban játszó csapata végre hazai pályán kezdhesse el a bajnokságot, de úgy tűnik, ez mégsem jön össze.

Évek óta épül az új stadion a városban, melynek alapkövét 2022 februárjában tették le, a munka elkezdődött, és közben a kivitelezőkkel kötött szerződést kétszer módosították. Emiatt a Nyíregyháza-Spartacus csapata hazai mérkőzéseit idegenben kénytelen játszani. Ezeknek a helyszíne Kisvárda, Sényő és Balmazújváros volt, gyakorlatilag úgy nyerte meg a bajnokságot 10 ponttal a Szpari, hogy a hazai meccsei is idegenben voltak, a 17 találkozóból 14-wet nyertek és 3 döntetlen született a balmazújvárosi stadionban. Ennek azért az is a következménye volt, hogy a jó játék és eredmények ellenére, viszonylag alacsony volt a nézőszám, noha az idegenbe is eljáró szurkolókra nem lehetett panasz. (A Szpari egyébként mind a „hazai”, mind az vendégként lejátszott meccsek tekintetében az élen végzett az NB II-ben.) A csapat a Magyar Kupában is jól teljesített, a döntőbe jutásért abszolút pariban volt a magyar bajnok Ferencvárossal, akik végül csak a 85. perces találatukkal fordították meg a találkozót.

A pályán tehát a klub megtett mindent, amit lehetett, de a stadion építése nem az ő hatáskörük.

Voltak nagy ígéretek, közben a költségek is folyamatosan emelkedtek, de úgy tűnt, ezek sem lesznek akadályok. a kormány nagyvonalúan fizette a plusz pénzeket, legutóbb, június végén épp egy 3,7 milliárdos extra költséget hagytak jóvá. Egyes hírek most 17,5 milliárdos teljes költségről szólnak, mások 19,1 milliárdról. (Ez utóbbi a teljes elkölthető keretet jelenti, de látva a projekt alakulását, megvan rá az esély, hogy ezt az összeget el is éri a végére.)

Márciusban már fénypróbákat tartottak, látványos videón ünnepelték, hogy hamarosan átadás lesz. Azzal dicsekedtek, hogy a multifunkciós stadionban nem csupán futballmérkőzéseket tarthatnak, hanem koncerteket és más rendezvényeket is és hogy A 8219 férőhelyes arénát a modern, UEFA-2 kategória követelményeinek megfelelően adják majd át.

A következő szezonra birtokba vehetik a sportolók és rajongók a Nyíregyházi Stadiont

Az utolsó simításokat végzi az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt., hamarosan elkészül a Spartacus Stadion.

A beruházásnak, mely a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében valósul meg Magyarország kormánya segítségével, részét képezi egy kivilágított futókör, illetve egy kétszintes, 900 négyzetméteres sportközpont is, konditeremmel, kiszolgáló helyiségekkel és öltözőkkel.

Május közepén nagyszerűen állt már a nyíregyházi stadion abeszámolók alapján, arról adtak hírt, hogy már a gyepet locsolják, és az utolsó simításokat végzik”. Nyul Zoltán helyettes államtitkár így nyilatkozott:

– Kijelenthetjük, hogy itt kezdheti a szezont a Nyíregyháza Spartacus. A stadion központi létesítménye és a szabadidős centrum is június 30-ra kész lesz. Még kisebb munkálatok ezután nyár végéig folytatódnak, de ami a bajnokság megkezdéséhez szükséges, az megépül, és használható lesz.

Szombaton azonban jött a nem várt hír, hogy ezek ellenére sem készül el időre a stadion, noha korábban még volt szó előző őszi átadásról, illetve arról is, hogy az utolsó NB II-es hazai meccset a már bajnokcsapat esetleg otthon játszhatja.

A vadonatúj stadionban az utolsó simításokat végzik, és a szezonkezdésre nem veheti birtokba a csapat – írja a Szpari Facebook-oldala, és azt is, hogy az első NB I-es mérkőzését idegenben kell megvívni: 2024. július 26-án 20.15-től Mezőkövesden lép pályára a csapat az ETO FC Győr ellen. Azaz két az NB II-ből feljutó gárda egy NB II-be kieső csapat pályáján.

Úgy tudjuk, a Győr nem ment bele a pályaválasztói jog cseréjébe, a közelebbi Kisvárda pedig úgy nyilatkozott, hogy ebben az időpontban nem szabad a stadionjuk, pedig akkor jóval kevesebbet kellett volna a szurkolóknak utazniuk.

Egyes hírek szerint nemcsak a gyeppel van még teendő, hanem olyan alapvető hiányosságokat is javítani kell, amire a bajnoki rajtig már nincs esély, és talán az augusztus 10-i Puskás Akadémia elleni meccs lehet az első, amit az új otthonában játszhat a csapat.

Címlapi fotó: Épkar Zrt./Facebook

Kapcsolódó cikkek