Vége a teljes lezárásnak: holnaptól újraindulhat a debreceni reptér

Megosztás

A repülőtér kifutópályája az elégtelen felkészítés miatt nem bírta a nagy hőséget és nagymértékben károsodott. Csütörtöktől azonban újra indíthat és fogadhat gépeket.

A futópálya múlt heti sérülésének kijavítását követően, csaknem egy hétig tartó teljes zárás után ismét indít és fogad járatokat a Debreceni Nemzetközi Repülőtér július 18-tól, csütörtöktől – jelentette be a repülőtér.

A bejelentés szerint a Debrecen International Airport Kft. munkatársai a Nemzetgazdasági Minisztériummal és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával szoros szakmai együttműködésben azonnal megkezdték a futópályán múlt hét csütörtökön keletkezett sérülés javíttatását, az érintett betontáblák cseréjét.

Ezt követően a szakemberek további állapotfelméréseket, valamint műszaki ellenőrzéseket végeztek annak érdekében, hogy a futópályát a repülésbiztonsági kockázat minimalizálása mellett helyezhessék ismét üzembe.

A július 11-én, csütörtökön 18 órakor végzett futópálya-ellenőrzés során munkatársaik olyan hibát észleltek a pálya felületén (a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt), amely következtében – a legmagasabb szintű repülésbiztonsági előírásokat szem előtt tartva – a hiba kijavításáig a debreceni nemzetközi repülőtér ideiglenes bezárása mellett döntöttek.

A repülőtér nem csak az időjárás miatt van nehéz helyzetben. A Wizz Air nemrég jelentette be, hogy bezárja debreceni bázisát, és az ott állomásozó gépét Ferihegyre költözteti át.

A Debrecen International Airport Zrt.-nek 2022-ben 1,5 milliárd forintnál is több lett a vesztesége, holott az árbevétele megháromszorozódott. A társaságnak már mínusz 1,7 milliárd forint volt a saját tőkéje, ez pedig a törvényi előírásokkal is ellentétben áll. Így a tulajdonosoknak – főként az adófizetők pénzéből, mivel a többségi tulajdonos az állam – pótolniuk kellett a veszteségeket – írta a Hvg.

Kapcsolódó cikkek