Szellemvidék EU-s támogatásokból – súlyos összegek tűntek el Túristvándiban

Megosztás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén fekvő csodálatos természeti környezetben valóban érdemesnek tűnhet a turizmus, vendéglátás és a vidékfejlesztés gondolata. Meg is kezdődött az erre irányuló törekvésekhez szükséges anyagi források összegyűjtése, a kivitelezés azonban hagy némi kívánni valót maga után – legalábbis egy a napokban megjelent tényfeltáró cikk szerint.

Az ukrán határtól nem egész öt kilométerre található település 2005 óta több mint százmillió forint értékben kapott uniós támogatást, a bezárt és elhagyatott épületek száma ennek ellenére szinte meghaladja a lakosságét – tudtuk meg az atlatszo.hu cikkéből. Az íráshoz egy rövid videó is tartozik, amely szemléletesen mutatja be a félresikerült beruházások után maradt állapotokat.

Az önkormányzat tagjainak egy része, valamint a volt polgármesterek gyakorlatilag már 1996 óta a Lakatos családból kerültek ki a faluban, hol függetlenként, hol pedig a Fidesz színeiben elnyerve pozícióikat. 2013-ig Lakatosné Sira Magdolna, majd 2014-től egyik fia, Lakatos Tibor (Fidesz-KDNP) vezette a falut. 

A 666 főt számláló község előző polgármestere falusi vendégfogadó építésére 9 millió forint támogatást nyert még 2005-ben. A Kölcsey utca 21. szám alatti Öreg Malom Fogadónak hivatalosan még ő a megadott kapcsolattartója, a Túristvándi Népfőiskola honlapja szerint viszont Karaova Magdolna a tulajdonos. A fogadó közelében semmilyen tábla nem jelzi, hogy pályázati pénzből épült volna, és hogy nem családi házként működne. 

2011-ben Lakatos Géza Miklós hústermék készítő bemutató helyre 14,9 milliót kapott. Valószínű, hogy a Molnár Fogadó és a volt Malomfogadó melletti húsüzem ebből a forrásból épülhetett, ami egy ideig működött is, de aztán bezárt és azóta üresen áll.

Egy évvel később, 2012-ben Lakatos Tibor (Lakatosné Sira Magdolna fia) 20 millió forintot nyert a Molnár Csárda kialakítására. A Facebookon ugyan szerepel egy Molnár fogadó néven futó létesítmény, Túristvándiban azonban nem találni ilyet és csak a közösségi oldal fotói árulkodnak arról, melyik épületről lenne szó a faluban. 2019 óta nem frissült a fogadó oldala, így feltételezhetően ez sem tölti már be funkcióját.

Az ügy egy másik szereplője, Lakatos Gergely a Malomfogadó vendégház építésének céljából harminc millió forinthoz jutott hozzá. Ez meg is épült és a ma már nem létező honlapja szerint 2016-ban még működött is öt szobával. Jelenleg úgy tűnik, családi háznak használják, de uniós, vagy állami forrást megnevező táblák itt sem nyújtanak tájékoztatást.

Októbertől várhatóan változás jön a falu életében, az újonnan megválasztott polgármester ugyanis kivételesen nem a Lakatos családból teljesít majd szolgálatot. A volt rendőr, Karmacsi Máté nagy fába vágta a fejszéjét, mint a település leendő vezetője. Ahogy azt az Átlátszónak elmondta: egyelőre sajnos nem ismertek számára a korábbi pályázatok részletei, hiszen a dokumentumokba még nem tekinthettek bele az új testülettel. Azt viszont már most látja, hogy Túristvándi komoly anyagi problémákkal küzd, és ez vélhetően nem független a rosszul sikerült beruházásoktól sem. Ugyanakkor vádaskodni sem szeretne. Adósságeljárás indult az önkormányzattal szemben, azt viszont nem tudjuk pontosan, hol csúsztak el a dolgok. Annyi bizonyos, hogy akik ezeknek a beruházásoknak a kivitelezésében részt vettek, szintén vannak követeléseik.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a fentieken túl további be nem fejezett projektek is léteznek a faluban. Ilyen például a közmunkaprogramban indított üvegház beruházása, ami napjainkban leginkább csak gaznak ad otthont, valamint egy uniós pályázat, amelynek csak egy része érinti a települést. Hogy pontosan milyen összegben, azt nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy az 1,3 milliárd forintot meghaladó fejlesztésből (TOP-1.2.1-15-SB1-2016-00017) pontosan mi épült Túristvándiban.

Az Átlátszó videója itt megtekinthető:

fotók: Katus Eszter – Videó: Pápai Gergely

Vásárhelyi Gabriella

Kapcsolódó cikkek