Emberek helyett monumentumok

Megosztás

Mi a fontos az ország vezetésének? Mire jut pénz és mire nem? Emlékhelyre igen, nélkülöző emberekre nem.

Egyrészt, a Magyar Távirati Iroda (MTI) beszámolója szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Szatmárcsekén nagyszabású beruházás kezdődik:

egy Himnusz-emlékhelyet és turisztikai központot építenek, amelynek költsége eléri a 8,5 milliárd forintot.

A projekt deklarált célja, hogy Szatmárcsekét “a magyar szív közepévé” tegye, és lehetővé tegye zarándokutak szervezését, ahol “be tudják majd mutatni a Himnuszt a világnak”. Ez a beruházás kétségtelenül a nemzeti identitás és a kulturális örökség erősítését célozza, ami önmagában nemes törekvés lehet.

Másrészt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) közleményt adott ki, amelyben reményüket fejezik ki, hogy hamarosan rendeződhet pénzügyi helyzetük. Eszerint valószínűsíthető, hogy augusztusban elhárulnak az adminisztratív akadályok, felfüggesztik az intézményi végrehajtásokat, megszűnik az inkasszó, és szeptemberben már teljes összegben megkapják a normatív támogatást.

A két hír összevetése élesen rávilágít a jelenlegi magyarországi helyzet ellentmondásaira. Míg az állam hatalmas összeget fordít egy emlékhelyre, addig egy olyan szervezet, amely közvetlen segítséget nyújt a rászorulóknak, évek óta küzd a fennmaradásért.

A MET és az OKE ugyanis kulcsfontosságú szociális munkát végez: etetik, ápolják, gyógyítják, oktatják és vigyázzák a perifériára szorult, elesett honfitársak ezreit. Ezt a munkát közel ezer dolgozó végzi, csendben és kitartóan, annak ellenére, hogy az állam évek óta tartozik nekik, és folyamatosan megnehezíti működésüket. Most éppen az abaújkéri iskolájukat veszik el, ahol rengeteg szerencsétlen gyereknek biztosítanak lehetőséget a tanulásra.

Az ellentmondás még élesebb, ha figyelembe vesszük, hogy míg a Himnusz-emlékhely építésére van 8,5 milliárd forint (ami valószínűleg még növekedni fog), addig az állam nem rendezi a MET és OKE felé fennálló, 2017 óta felhalmozódott tartozását. Sőt, az állam inkasszóval terheli ezeknek a szervezeteknek a számláit elmaradt rezsi- és adóbefizetések miatt, amelyek éppen az állami támogatás hiánya miatt keletkeztek. Bár a NAV partner lenne ezek rendezésében, és elfogadta a tervet – sőt meg is dicsérte -, amit Iványiék az adósságrendezésre benyújtottak, a Belügyminisztériumnak kellene reagálni, de ők nem teszik ezt.

Bújt az üldözött s felé
Kard nyúlt barlangjában,
Szerte nézett s nem lelé
Honját e hazában.

Kapcsolódó cikkek