Ezt beszélik: tallózás a vidéki független sajtó legizgalmasabb cikkeiből

Megosztás

Egy kiszivárgott beszéd, egy ügyeskedő polgárőr egyesület, egy gondozóházban elkövetett öngyilkosság, egy faltól-falig leburkolt város, egy elbontott vasúttörténeti emlék és egy újabb bezárt étterem – többek között ezekről tudósítottak a Borsod24, a Debreciner, a KecsUp, a Veszprém Kukac, a Szegeder és a Szol24 munkatársai az elmúlt héten.

Borsod24: Egy kiszivárgott beszéd és egy polgármesteri karrier lezárása

Öt évvel ezelőtt nagy többséggel választották meg Miskolc polgármesterének Veres Pált, aki korábban sikeres iskolaigazgatóként szerzett magának elismerést. Bár a városvezető eredetileg újrázásra készült, idén mégsem láthattuk a nevét a szavazólapokon. A Borsod24 podcastja pár nappal a hatalomátadás előtt szakértőkkel, illetve egy kiszivárgott beszéd hangfelvételének segítségével igyekszik feltárni, hogyan sikerült a kormánypártnak hatalmas győzelmet aratni BAZ megye székhelyén, és milyen hatalmi harcok vezettek az ellenzék vereségéhez.

https://borsod24.hu/2024/09/13/egy-kiszivargott-hangfelvetel-hatalmi-harcok-es-pofonok-miskolcon/

Debreciner: Több mint tíz éven át hamisan számlázhattak a hajdúsámsoni polgárőrök

Az egyik önkormányzati képviselő által bemutatott dokumentumok tanúsága szerint a Hajdúsámsoni Polgárőr Egyesületben összevissza tölthették ki a járőrautók menetleveleit, és úgy tűnik, az üzemanyagszámlák sem egyeznek a valódi költségekkel. Az is előfordult, hogy több autóval álltak a benzinkúton, a három szolgálati jármű mellett saját kocsikat is megtankoltak, amelyek nem tartoztak a polgárőrséghez, ám a hivatalos rendszámokra kértek számlákat. A település önkormányzata évente több millió forinttal támogatta az egyesületet, erről a pénzről számolhattak el hamisan a polgárőrök vezetői – írta meg a Debreciner.

https://debreciner.hu/cikk/hajdusamson-polgarorseg-rendorseg-debreciner-20240916

KecsUP – Nem ez volt az első öngyilkossági kísérlete a kecskeméti gondozóházban elhunyt idős asszonynak

Július végén egy idős nő önkezével vetett véget életének a kecskeméti Őszirózsa Időskorúak Gondozóházában. A KecsUPúgy értesült, hogy a néni a hozzátartozója bedőlt hitele miatt vagyontalan lett, az otthonban alig látogatták, senkihez sem tudott menni, viszont hamarosan ki kellett volna költöznie a gondozóházból, mert ott legfeljebb két évig maradhatnak a lakók. A tragédia talán megelőzhető lett volna, ha az éjszakai ügyeletes jobban ügyel az ápoltakra, ám ő azzal az információval adta át a szolgálatot, hogy nem történt rendkívül esemény. 

Nem a júliusi volt az első öngyilkossági kísérlete a kecskeméti gondozóházban elhunyt idős asszonynak

A Blikk számolt be elsőként arról a napokban, hogy még július végén egy idős nő önkezével vetett véget életének a kecskeméti Őszirózsa Időskorúak Gondozóházában. A KecsUP úgy értesült, hogy a néni …

Szabad Pécs: Az amerikai nagykövet szerint fel kell tenni a kérdést, hogy Magyarország még demokrácia-e vagy sem?

A Szabad Pécs újságírója is részt vett a Budapest Forum nevű nemzetközi konferencián, amelynek nyitónapján David Pressman, az USA magyarországi nagykövete is beszédet mondott. Erről szól a Szabad Pécs tudósítása, merthogy ritka eset, hoogy egy Budapestre akkreditált diplomata szájából a magyar kormány számárailyen komoly intés és figyelmeztetés hangozzék el. Pressman Orbán Viktorék kettős beszédéről, aminek kapcsán szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy lehet-e még Magyarországon demokráciáról beszélni.

David Pressman szerint Orbánék hatalomgyakorlása és folyamatos kettős beszéde miatt fel kell tenni a kérdést: valóban demokrácia-e Magyarország?

David Pressman, az USA magyarországi nagykövete a Budapest Forumon mondott beszédet szerdán, amely még a korábbi magyarországi, és az Orbán-kormányt ért kritikus megszólalásaihoz képest is szintlép…

Szegeder: Útban volt, ezért lebontották egy 160 éves egykori vasúti hídfőt

Már évekkel ezelőtt felmerült, hogy a Budapest–Belgrád vasúti projekt miatt Szeged felé kerülő tehervonatoknak és az ide készülő konténerterminálok kiszolgálására épülne egy deltavágány a városban, közvetlen összekötve a magyar fővárost Szabadkával – írta meg a Szegeder. Ezáltal a vonatok sem akasztanák meg a szegedi autóforgalmat. Rossz hír viszont, hogy a deltavágány kiépítéséhez le kellett bontani egy 160 éves vasúttörténeti emléket, az egykori Szabadka–Békéscsaba közvetlen vonal hídfőmaradványát – igaz, csak az egyik oldalon.

Útban volt, lebontották egy 160 éves egykori vasúti híd hídfőjét Szegeden

A szabadkai és a félegyházi vasútvonalak közötti közvetlen összeköttetés munkái már idén nyáron elkezdődtek és 2025 tavaszán fejeződnek be a tervek szerint.

Szol24: Egy étterembezárás, amely nem a dübörgő gazdaságra bizonyíték

Az országos sajtó telis-tele van a bezáró éttermekről szóló híradásokkal, és úgy tűnik, Szolnok sem úszta meg a krízist. Ugyan a város egyik kedvelt vendéglátóhelye volt a Medvetáncoltató, ám a tulajdonosok a jelenlegi magyar valósággal szemben tartósan így sem tudtak harcolni. A gazdasági és társadalmi nehézségek eleve rossz alapot teremtettek a működéshez, végül az adók és különféle járulékok terhe roppantotta meg a vállalkozást – írta meg a Szol24.

Ismét véget ért egy álom Szolnokon: bezárt a népszerű étterem

Szolnok egyik kedvelt helye volt a Medvetáncoltató, ám a jelenlegi magyar valósággal szemben tartósan nem tudtak harcolni. A gazdasági és társadalmi nehézségek eleve rossz alapot teremtettek, de az adók és különféle járulékok sorozatos terhe végül

Veszprém Kukac: Faltól falig beton és kősivatag

Elviselhetetlenül forró kősivatagon voltak kénytelenek áthaladni azok, akiknek déltájban útba estek a veszprémi belváros faltól falig kikövezet utcái, terei – számolt be a helyi tapasztalatokról a Veszprém Kukac. A mániás térkövezés már a magánszemélyek portáján is észlelhetőek, mert előszeretettel követik a példát: faltól falig leburkolják a járdát, az udvart a házuk előtt, mert ez a divat, a gazdagság jele, kényelmes is, nincs sár, nem kell füvet nyírni, növényzetet ápolni. Eközben világszerte a legváltozatosabb módon próbálják zöldíteni a városi környezetet: a francia parlament hozta jogszabályoknak hála tavaly például már 127 hektárnyi zöldtető és növényekkel benőtt fal szépítette és tette élhetőbbé Párizst. 

HŐSZIGETEK – Ideje nekilátni a felbontásuknak!

A híradások szerint Szegeden már elkezdték a városi hőszigetek hatását visszaszorító programot.

Kapcsolódó cikkek