A Nyíregyházán szeptember közepén megrendezésre kerülő Tirpák Fesztivál egy izgalmas, ingyenes esemény, amely a történelem, a kultúra és a gasztronómia összefonódását ünnepli. A fesztivál célja, hogy bemutassa a város tirpák örökségét, amely a 18. században ide települt szlovákok kulturális és kulináris hagyományaiból táplálkozik.
Tovább olvasomCímke: gasztronómia
Miért érdemes megismerni a roma gasztronómiát?
A globalizáció korszakában az új ötletek, technológiák és termékek elterjedésével egyre hangsúlyosabbá válik a hagyományok és a kulturális sajátosságok megőrzésének, továbbadásának fontossága. A felgyorsult világ által hozott változások, újítások erősíthetik annak a veszélyét, hogy az újabb, impulzív hatások elhomályosíthatják, elfeledtethetik a kulturális szokásainkat, amelyek hozzájárulnak az identitásunk kialakulásához. Ilyen kultúrális szokásokhoz tartozik az adott közösségek gasztronómiája, étkezési tradíciói.
Tovább olvasomÚj étterem nyílt a Sir Francis Drake helyén
Szolnok kisebb-nagyobb Facebook csoportjaiban időről időre felvetődik a kérdés: melyik a megyeszékhely legjobb étterme; ha más városból érkező vendéget fogadunk, hol érdemes elkölteni egy vacsorát, vagy ebédet. Ilyenkor a leghumorosabbnak szánt válasz az, hogy “otthon”, illetve felmerül a Liliomfi, a Bajnok és az Evezős neve. De lássuk be, nem igazán van olyan kultikus hely, amit gondolkodás nélkül, jó szívvel tudnánk ajánlani a megyeszékhelyre látogatóknak. A mai napon bővül a paletta, hiszen egy új vendéglátó egység nyílik a belvárosban: a Hugo Étterem. Az előzetesen közzétett étlapot böngészve megállapíthatjuk, hogy a tulajdonos…
Tovább olvasomTerítéken a roma gasztronómia
Roma-magyar ételeket főztek a gasztrokultúra jegyében Szolnokon. A finomságok kicsit romásan, kicsit magyarosan készültek, számolt be róla az Újvárosi Fejlesztési Iroda (UFI) közösségi oldalán. Szolnok déli városrészében a roma-magyar ételek hagyományait elevenítették fel kedden délután. A gasztronómiai rendezvényt a Magyar Ízőrzők Gasztrokulturális Egyesülete (MIGE) Barnabás Buzsáki szervezte, a 2020-ban nagy sikerrel zárult I. Autentikus főzőversenyük sikerén felbuzdulva. E rendezvények célja az itt élő élő magyar és nem magyar lakosság közötti kulturális szakadék csökkentése a gasztronómia által, az ember nyelve ugyanis az étkezési hagyományokban is megnyilvánul. A keddi programon roma és…
Tovább olvasom