Ez probléma: veszettség miatt pusztult el egy marha Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Megosztás

Felütötte fejét a veszettség, bizonyítottan emiatt hullott el egy legeltetett marha a megyében, kérdés, átadhatta-e valakinek, vagy az állomány más tagjának.

Veszettségben pusztult el egy legeltetett hízómarha november 13-án, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszakóródon. A fertőzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma is igazolta.

Az idegrendszeri tüneteket mutató állat a vizsgálat előtti napon hullott el. A vármegyei kormányhivatal szakemberei a járványügyi nyomozást megkezdték. Az esetről, és annak részleteiről a Nébih haladéktalanul értesítette a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot, valamint az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet.

Az eset egy olyan vadgazdálkodási egység területén történt, ahol számos járványügyi intézkedés, többek között fokozott felügyelet elrendelését kezdeményezte a Nébih a tavalyi és az idei évben jelentkező pozitív esetek miatt. Ezen a területen már évek óta zajlik a rókapopuláció repülőgépes vakcinázása, mely az ukrán oldalon a háború miatt megszűnt, így valószínűsíthetően ottani fertőzött állatok révén került be az országba a fertőzés.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elrendelt intézkedéseket a hatóság mindaddig fenntartja, amíg a járványügyi helyzet ezt indokolja. A veszettség az emberre is veszélyt jelent, így tehát a házi- és vadállatok védelmezése az emberi megbetegedések megelőzését is szolgálja. (via Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek