Kereszttűzben Novák Katalin a pedofilmentő-ügyben: törvénymódosítást kezdeményeznek

Megosztás

Egészen pontosan az LMP lépett a tettek mezejére, hogy ne adhassák már meg boldog-boldogtalannak az elnöki kegyelmet pusztán azért, mert a kormányzópártokhoz valamilyen módon közel álló személy(ek). A botrány továbbra sem csitul.

A zöld párt nyilvánosságot követel minden elnöki kegyelemmel kapcsolatban. Néhány napja bombaként robbant a hír, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, akit pedofil bűncselekmények fedezéséért jogerősen börtönre ítéltek.

“Az LMP az Igazságügyi Minisztériumnak már megküldött közérdekű adatigénylésen túl, törvénymódosítást is kezdeményez a Parlamentben Novák Katalin újabb botrányos, pedofil-bűncselekményekben részt vevő elítéltet felmentő kegyelmi döntése után” – írja a párt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye. 

A törvénymódosításunk értelmében nagykorú elkövető esetében mindig nyilvánosnak kell lennie a kegyelem tényének. Továbbá számos kiemelt bűncselekményi körben – így többek között: élet elleni, szexuális, gyermekek sérelmére elkövetett, emberiesség elleni, közbizalom elleni bűncselekmények – a kegyelem megadása esetén a határozatnak a miniszteri előterjesztési indokolással együtt nyilvánosnak kell lennie, ahogyan az eljárási kegyelmi döntéseknél is, ha azokat jóváhagyta az államfő. 

Bízunk benne, hogy az Országgyűlés képviselői nem Novák Katalin államfőt, Varga Judit bukott igazságügyi minisztert vagy – talán ami ennél is súlyosabb – a pedofil bűncselekményben részt vevő elítéltet fogják védeni, és megszavazzák az LMP javaslatát – írja a párt.

Kapcsolódó cikkek