Ismét lehullt a lepel: választás előtt, választás után – hogy is van ez a háborús propaganda?

Megosztás

Június kilencedike előtt egy hónapon át úton útfélen csak az jött velünk szemben plakátokon, televíziós és internetes hirdetések tízezreiben, hogy állítsuk meg a háborút, erre csak a Fidesz képes és csak a kormánypárt békepárti. Nézzük meg, hogy változott ugyanazon a helyen a plakátolás a választások előtt és után. Világosodik?

A 2022-es után a 2024-es választásokat is teljesen azzal tematizálta át a Fidesz, hogy kizárólag Orbán Viktor és csapata képes arra, hogy megállítsa az ukrajnai háborút (amit Putyin előtt nem is mert háborúnak hívni a miniszterelnök) és aki a Fidesz ellen szavaz, az a háborúra szavaz, aki pedig a Fideszre, az a békére. Egyszerű – ám rendkívül félrevezető – üzenet a választóknak, akik közül ismét sikerült sokat ezzel megnyerni.

Nem kellett azonban sokat várni arra, hogy meglássuk, mennyire csak a szavazatok megszerzésére irányult a háborús propaganda. Ahogy az előre várható volt, hirtelen június tizedikétől már nem is fenyeget annyira az az atomháború, már nem jönnek a hirdetések, már lekerültek a háborúellenes plakátok. De… mit is kaptunk a helyére? Pontosan ugyanaz a település, ugyanaz a buszmegálló, ugyanaz a plakáthely, csak egyetlen héttel később. Tipikus előtte-utána kép, ami megmutatja, mennyire álságos a háborús propaganda Magyarországon.

Az alsó képen levő plakát megrendelője maga a fideszes vezetésű minisztérium. “Irány a sereg”, de kizárólag azért, mert békepártiak vagyunk. Ugye mi is érezzük az elképesztő ellentmondást a június 9-e előtti, illetve az alig néhány nappal utána következő pszichózisváltozásban? 2026-ban is nyerhet ugyanezzel a tematizálással a Fidesz? 2,5 éve olvashatjuk, hallhatjuk, hogy a Fidesz szerint milyen hatalmas a világháború veszélye. Két éve nem lett atomháború, most sem olyan fontos már a téma, mint a hónap elején.

… és akkor a veszélyes csádi magyar katonai misszióról még egy szót sem említettünk. Oda is a baloldal küldött magyar katonákat? Vagy hogy is van ez?

A háborús tematizálás szavazatokat hoz, azért csinálják. De a voksolók ilyen ellentmondás láttán sem érzik, hogy valami nem egészen stimmel?

Kapcsolódó cikkek