Véget ért az újraszámlálás: harmadszor is Karácsony Gergely nyerte a választást

Megosztás

Ugyan már több mint egy hónappal ezelőtt tartották az önkormányzati választásokat, a folyamatos jogi procedúrák miatt a fővárosban mostanáig kérdéses volt, hogy ki nyeri el végül a főpolgármesteri címet. A harmadik számlálást követően végül ismét Karácsony Gergely nyert és az előnye is jelentősen növekedett.

Karácsony Gergely 293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid, közölte a Nemzeti Választási Bizottság péntek délelőtti ülésén, amit a fővárosi főpolgármesteri szavazatok három napon át zajló újraszámlálása után hívtak össze. A szavazatok újraszámlálása után kiderült, hogy Karácsony 371538 , míg Vitézy Dávid 371245 szavazatot kapott. A harmadik helyen a mihazánkos Grundtner András volt, 38984 szavazattal. A helyszínen elhangzott az is, hogy az újraszámolás során ezres nagyságrendben kellett szavazatokat átminősíteni.

A választás végeredményéről szóló határozatot az NVB tagjai egyhangúlag megszavazták.

A június 9-i urnazárás után háromszor izgulhatott nagyon a Karácsony- és a Vitézy stáb: a választás éjszakáján sokáig úgy tűnt, Vitézy Dávid behúzza a főpolgármesteri posztot – köszönhetően annak, hogy Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje az utolsó pillanatban visszalép a javára.

11-éjfél körül kezdett fordulni az eredmény, hogy aztán kb. hajnal négyre kiderüljön, Karácsony Gergely megtarthatja a főpolgármesteri posztot. Kettőjük közt a különbség 324 volt, az érvénytelen szavazatok száma pedig csaknem 24 ezer. 

Vitézy Dávid három nappal később bejelentette, kezdeményezi az érvénytelen szavazatok újraszámolását.

Az érvénytelen szavazatok újraszámlálását követően összesen 363 plusz szavazatot kapott Vitézy Dávid, 112-t Karácsony Gergely, és a harmadik versenyben maradt jelöltnek, a Mi Hazánkos Grundtner Andrásnak is találtak 53-at. A végeredményen mindez mit sem változtatott, Karácsony Gergely maradt a főpolgármester, 41 szavazattal.

Vitézy Dávid ezután sem fogadta el az eredményt és az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve az érvényes szavazatok újraszámlálást is. Ezt a számlálást fejezték be most, aminek eredményeként tovább nőtt Karácsony Gergely főpolgármester előnye. 

Így több mint 1 hónapos huzavonát követően véglegesen lezárult a főpolgármester-választás és Karácsony Gergely marad Budapest első embere.

Kapcsolódó cikkek