Ursula von der Leyen marad az Európai Bizottság élén

Megosztás

Az Európai Parlament július 18-án titkos szavazással, 401 szavazattal Ursula von der Leyent választotta újra az Európai Bizottság elnökének.

Ursula von der Leyen másodszor tölti be a Bizottság elnöki tisztségét. Először 2019 júliusában választották meg az EP-képviselők. A Parlament jelenleg 719 képviselőből áll, így a szükséges többség 360 szavazat volt. A választás titkos, papíralapú szavazással zajlott. 401 képviselő szavazott von der Leyen megválasztására, 284 ellene, 22 képviselő pedig üres vagy érvénytelen szavazatot adott le.

A szavazás előtt Ursula von der Leyen ismertette a következő öt évre vonatkozó politikai prioritásait az EP-képviselőkkel folytatott vita során.

A Bizottság megválasztott elnöke ezután hivatalos levelet küld a tagállamok állam- és kormányfőinek, amelyben felkéri őket, hogy állítsanak jelölteket az európai biztosi posztokra. A Parlament a nyár után megszervezi a biztosjelöltek meghallgatását az illetékes parlamenti bizottságokban. A biztosok teljes testületét ezután a Parlamentnek jóvá kell hagynia. További információk a Parlament Médiaeszköztárában találhatók.

Telex összegyűjtötte a hazai politikusok reakcióit. Például a Fidesz a szavazás után sajtótájékoztatót tartott, ahol Gál Kinga, a küldöttség elnöke megerősítette: nemmel szavaztak. A KDNP-s, pár hete még néppárti Hölvényi György arról posztolt Facebookra, hogy „Európa többet érdemel, mint amit Von der Leyentől kapott az elmúlt öt évben. A mai, hibás döntés nehezíti egy normális, XXI. századi európai együttműködés esélyét.”

„Von der Leyen programja az erős, biztonságos, szociális, fenntartható Európáról szólt”, írta Facebookon a DK-s Dobrev Klára, „ezért szavaztunk mellette. Demokrataként együttműködünk majd vele mi is és szaván fogjuk.”

„A Mi Hazánk és az európai frakciónk nem támogatta az Európai Bizottság elnökének újraválasztását. Nemmel szavaztunk” – írta X-en (a volt Twitteren) Toroczkai László. A Mi Hazánk elnöke örül, „hogy Magyar Péter (akinek a pártja a globalista nagykoalíció részeként támogatta Ursula von der Leyen újraválasztását) meghívta Ursulát Magyarországra. Így legalább egy tüntetés keretében Budapesten is emlékeztethetjük majd arra, hogy milyen bűnöket követett el az európai emberek ellen.”

 Fotó: FREDERICK FLORIN/AFP

Kapcsolódó cikkek