Hihetetlen: az MNB most azt szeretné, hogy minél többünket bevonjanak önkéntes nyugdíjpénztárakba

Megosztás

Mivel a rendszer így hosszú távon nem tartható fenn, 20 év múlva komoly gondok lesznek, ha nem gondoskodunk előre a jövőnkről. A probléma ezzel az, hogy rengetegen (milliós nagyságrendben) már megtettük ezt korábban, de aztán jött 2010 és a Fidesz egyik első intézkedésével einstandolta a háromezermilliárdos magánnyugdíjvagyont, aminek azóta is bottal ütjük a nyomát. Most újra erre próbálnak rávenni?

Ilyet mintha már átéltünk volna, a végeredményt pedig tudjuk. Most az MNB javasolja (!), hogy egymilliónál is több embert kell bevinni a magánnyugdíjpénztár-rendszerbe, mert a jelenlegi rendszer fenntartása nem lehetséges. Nagyon kevés ember tesz félre nyugdíjas éveire… vagy csak a rendszer nem ismeri a módszert, ahogy és ahol félretesznek?

A magyar nyugdíjrendszer most még fenntartható, de változásra van szükség ahhoz, hogy ez húsz év múlva is így legyen – mondta Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a Növekedés.hu-nak.

Méghozzá nem is kis változás kellene. A 4,6 millió most dolgozó magyar közül nagyjából 1,1 millió embernek van valamilyen nyugdíj-kiegészítési szerződése, de legalább az összes foglalkoztatott felének kellene, hogy legyen ilyen. Sőt, optimálisabb az, ha 50-60 százalék között van az arány.

A nonprofit önkéntes nyugdíjpénztáraknak ugyan egymilliónál is több tagjuk van, de közülük 500-600 ezren fizetnek csak be oda rendszeresen. 400-500 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés is van az országban, nyugdíj-előtakarékossági számlákat pedig 100 ezernél is kevesebben tartanak. Az igazgató azt is elmondta, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakból a 45 évnél fiatalabbak közel 90 százaléka hiányzik.

A magánnyugdíjpénztárakban mostanra 51 ezren maradtak. Amikor 2010 végén épp az MNB mostani elnöke, Matolcsy György vezényelte le még gazdasági miniszterként ezeknek a közel teljes ellehetetlenítését, az addigi hárommillió emberből 101 ezren nyilatkoztak úgy, hogy az állami nyugdíj mellett megtartják a magánpénztári tagságukat is, felük azóta vagy kilépett, vagy nyugdíjba ment. (via Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek