Pár tudatos állampolgár hegyeket mozgathat meg – vallják a főleg közügyekben utazó MátészalkaLeaks csoport tagjai

Megosztás

Tizedik éve foglalkozik mátészalkai és megyei közügyekkel az a MátészalkaLeaks névre keresztelt csoport, akiknek az emberszabású, csigajelmezbe öltözött aktivistája 2018. nyarán lefutotta a Mátészalka és Debrecen között közlekedő menetrend szerinti személyvonatot.

Az akcióval országos hírnévre szert tevő közösséget nem újságírók, hanem hétköznapi foglalkozásokat űző lokálpatrióta emberek alkotják. Olyan polgárok, akik szabadidejükben közügyek megoldásában segítik az embereket, valamint – mivel szociálisan érzékenyek – rászoruló társaikon segítenek, élelmiszerrel, ruházattal, műszaki cikkekkel.

A közösségszervezés módszerével dolgoznak, az egyes közügyekben érintett embereket összefogják, felhangosítják a hangjukat a több mint 17 ezres követőtáborral rendelkező közösségi oldaluk segítségével, így tudnak pozitív változásokat elérni a lakókörnyezetükben.

Tevékenységük sokrétű, ám főleg a közösségi közlekedés jobbításával foglalkoznak, hiszen ez az egyik legfontosabb problémaforrás Mátészalkán. Az ügyeik között emellett akadnak szép számmal egészségügyi, szociális témájúak is, amelyeknek a nyilvánossággal nyomatékot adnak. A pandémia óta a szociális segítségnyújtás is szerepel az önként vállalt feladataik között, leginkább adományokat koordinálnak, amelyet célzottan juttatnak el rászorulókhoz úgy, hogy a támogatásban részesülő inkognitóban maradhat.

Sikerrel vitt projektjeik száma mára már több mint százra rúg, de két, egészségügyi témájú ügy megoldására különösen büszkék.

Nem sokkal későbbre datálható az a sikerük, ahol szintén nagy embertömeget érintő ügyet sikerült megoldani. Csoporttagjaik jelezték, hogy a városban a tüdőszűrésre használt helyiség levegőtlen, abban egyetlen ablakot sem alakítottak ki. Többek aggodalmuknak adtak hangot, hiszen az ilyen környezetben könnyebben terjednek a betegségek is. Ismét közérdekű bejelentéssel éltek az illetékesek felé, amelynek kivizsgálása során megállapították, hogy a probléma valós, így klímát szereltek fel az intézménybe.

mateszalka leaks csiga futam v2

A napokban még a csiga is beelőzte a Mátészalka és Debrecen között közlekedő személyvonatot, amelyről videó is készült. A humor eszközével arra szerette volna a Mátészalkaleaks civil csoport ráirányítani a figyelmet, hogy a rendszerváltás óta egyik politikai erő sem tett igazán a Mátészalka-Debrecen vasútvonal állapotának a javításáért, és mára már halaszthatatlanná vált a vasútvonal teljes átépítése.Éves szinten 825 ezer alkalommal veszik igénybe a vasútvonal szolgáltatásait.

A legütősebb akciójuk országos, sőt világhíres lett. Ez volt az az eset, amikor az egyik aktivistájuknak csigajelmezt varrattak, majd egy olyan ponton, ahol mindössze 20 km/órával közlekedtek a vonatok, a „csiga” lefutotta a Mátészalka és Debrecen között közlekedő személyvonatot. Ez az akció ráirányította a döntéshozók figyelmét a 110-es vasútvonalra, ahol azóta történtek is nagyobb léptékű karbantartások, így csökkent a menetidő is. Üröm az örömben, hogy még napjainkban is 102 percre van szükségük a szerelvényeknek a két város közötti 78 kilométer leküzdéséhez.

Ám hiába oldanak meg a mátészalkai civilek időről-időre különféle problémákat, tapasztalataik szerint egyre több feladatuk keletkezik. Egyre nagyobb a szociális válság, egyre több olyan mátészalkai és környékbeli elesett családot kell segíteniük élelemmel, akik az adományaik nélkül rendszeresen éheznének. Van olyan pátfogásukban lévő hölgy, akit gerincsérvvel műtöttek, és 2024. márciusa óta nulla forint az ellátása, a negyedévente igényelhető rendkívüli települési támogatásból és a csoport által gyűjtött adományokból él. Akad olyan rászoruló, aki hangokat hall, skizofrén, egyéb más betegsége miatt éjszaka nem tud aludni, csak nappal képes pihenni. Betegsége miatt nem munkaképes, ő mindössze 27 ezer forintból él, a rezsi kifizetése után nem marad élelemre anyagi erőforrása. Így marad a népkonyhai ebéd, és a MátészalkaLeaks adományai, utóbbi nélkül nem tudna boldogulni.

A csoport ismertségét fémjelzi, hogy az ez évi önkormányzati választáson, alapítójukat, Lintényi Levente Ákost beválasztották Mátészalka Város képviselő-testületébe. Így, ahogy mondják, már eggyel több lehetőségük, már hatáskörük is lesz segíteni az embertársaikon.

Kapcsolódó cikkek