A szakemberek nagy erőfeszítéseket tesznek, hogy a túlszaporodott hínárt eltávolítsák a nyíregyházi tóból.
Tovább olvasomCímke: fenntarthatóság
MOL-vezérigazgató: Nem sokáig tartható fenn a hatósági benzinár
Bármennyire is szeretnénk a lakosság körében népszerű intézkedést fenntartani, Hernádi Zsolt is elismerte, hogy néhány hónapnál tovább most már lehetetlenség továbbra is mesterségesen 480-ra lenyomni az üzemanyagárakat. Ha már a MOL sem bírná ezt, akkor mit szóljanak a kisvállalkozók még kitartó benzinkútjai? Hernádi Zsolt szerint sokáig nem tartható fenn a benzinárstop, mert elfogynak az erőforrások, amit a zöldesítésre és hasonló fejlesztésekre kellene fordítani. A Mol elnök-vezérigazgatója erről az olajcég csütörtöki közgyűlésén beszélt, amiről az Mfor.hu írt cikket. Hernádi azt mondta, középtávon ki kell vezetni a hatósági árat, különben áruhiány alakulhat ki, ami…
Tovább olvasomItt a krumplitej, ami fenntarthatóságból ugyan jeleskedik, de sajnos nevetségesen drága
Már több európai ország üzleteiben is kapható egy új növényalapú tejpótló ital, amely azonban nem a lassan-lassan már megszokottá váló zabból, mandulából, szójából vagy épp rizsből készül, hanem burgonyából. Az új terméket a svédországi Veg of Lund nevű cég készíti, és DUG márkanév alatt forgalmazza. A tejpótlékot Eva Tornberg, a Lundi Egyetem professzora kutatásai alapján készítették, összetevői között borsófehérje, burgonyakeményítő, repceolaj és cikóriarost is van, valamint némi maltodextrin (egy keményítőalapú poliszacharid adalékanyag, italok és ételek állagának, ízének javításához használják), illetve természetes aromák. Az ital gyártója állítja, fenntarthatóság szempontjából kiemelkedően teljesít…
Tovább olvasomAz importált zöldségnek kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a helyi húsnak
A fenntarthatóbb élelmezésre törekvő irodalomban gyakran hangzik el, hogy minél közelebbről származik az élelmiszer, annál jobb, és hogy törekedjünk arra, hogy helyi élelmiszert fogyasszunk. Ez azonban nem mindig van így – állítja Tamas Lestar, a Winchester Egyetem kutatója a The Conversation.com-on megjelent írásában. A helyi élelmiszerek melletti leggyakoribb érvek, hogy mivel legfeljebb rövid távon szállítják, jóval kevesebb az üvegházhatású gázkibocsátás, másfelől a tápértékük is magasabb. Lestar azonban arra mutat rá, hogy más szempontok is vannak, amiket figyelembe kell venni, így összességében nem minden esetben fenntarthatóbb egy helyi élelmiszer az importáltnál. Az egyik fontos…
Tovább olvasom