A legmagasabb fokú hőségriasztás szerdától, 35 fok fölé megyünk

Megosztás

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem marad ki a hatalmas kánikulából, itt az első igazi hőhullám 2024-ben hazánkban. Enyhülés legkorábban vasárnaptól, de még akkor is nagyon meleg lesz.

Már ma sem kell amiatt aggódni, hogy fázni fogunk (bár hétvégén a szilvásváradi Mohos-töbörben éjszaka fagyot is mértek), a délutáni 33 fokos kánikula a következő napokban még inkább fokozódik.

Szerdán sem várható csapadék sehol az országban, mindenütt sok napsütésre számíthatunk, és az UV-B sugárzás is erős lesz a dél körüli időszakban. Megyénkben hajnalban is 17 fok várható, délre már 30 °C fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála, délután pedig 33-35 fok várható. És nem itt lesz a legrosszabb a helyzet, a déli, délkeleti megyékben a 37-39 °C fokot is elérhetik.

Csütörtökön és pénteken is hasonló lesz a klíma, 32-35 °C fokos meleggel, szombaton akár 36-37 °C is lehet a csúcshőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelte el szerdától szombat éjfélig az ország egész területére. A harmadfokú riasztás értelmében óvintézkedésekre lesz szükség a rendkívüli hőség miatt.

A szabadtéri tevékenységeknél különös körültekintően járjunk el a magas hőmérséklet egészségkárosító hatásai miatt. Fokozottan óvatosnak kell lenni a kerti munkák, grillezés, tűzgyújtás esetén, mivel a legkisebb szikra is veszélyt jelenthet.

Az erős napsugárzás miatt árnyékos helyszínek, légkondicionált terek felkeresése javasolt. Az épületek, lakások árnyékolása és hűtése is kiemelt jelentőségű. A nagy meleg miatt a fizikai megterhelést célszerű minimalizálni a legmelegebb órákban.

A kánikula leginkább veszélyeztetettjei az idősek, a gyermekek, a várandósok és bizonyos krónikus betegek is. A fokozott folyadékpótlás mindenkinek ajánlott a kiszáradás megelőzése érdekében.

A napsugárzás a déli, kora délutáni órákban a legerősebb, ezért célszerű ezekben az időszakokban árnyékos helyen tartózkodni. Ha elkerülhetetlen a napon való tartózkodás, megfelelő védelmet kell alkalmazni az égési sérülések és a leégés megelőzése érdekében. Ajánlott bőrvédő krémek, fejfedők, illetve fényvédő öltözék viselése a közvetlen napsugárzás káros hatásainak csökkentése céljából.

A gépjárművezetőknek fokozott körültekintéssel kell eljárniuk a kánikula ideje alatt. Szigorúan tilos gyermekeket vagy háziállatokat felügyelet nélkül hagyni a parkoló járművekben, mivel azok rövid idő alatt felhevülhetnek és fulladásveszély állhat fenn. Amennyiben bárki ilyen esetet észlel, azonnal értesítse a 112-es segélyhívó számot, hogy a mentőszolgálat mihamarabb a helyszínre érhessen.

A folyópartokon, tavaknál fürdőzőknek is óvatosnak kell lenniük. Javasolják, hogy a vízbe ugrás előtt hűtsék le fokozatosan a testüket, elkerülendő az esetleges görcsöt vagy rosszullétet, amit a hirtelen hőmérsékletváltás okozhat. A balesetek megelőzése érdekében érdemes ismerni a helyi vízügyi viszonyokat és követni a kihelyezett táblák utasításait.

Kapcsolódó cikkek