Ezt beszélik: miről írt a héten a független vidéki média?

Megosztás

A vonattal versenyfutó csiga, az agyprotézisként szolgáló mobiltelefon, az ellenőrzés helyett az akkugyárral üzletelő egyetem, a sokmilliós végkielégítéssel távozó polgármester és az iskola nélkül maradt Wesley-diákok a heti vidéki lapszemle legérdekesebb témái, de rajtuk kívül szerepet kap még az ajánlóban egy eldózerolt ház, egy leszavazott alpolgármesteri kinevezés és egy gasztroguru, aki végre saját lábára áll.

Szabolcs24: MátészalkaLeaks – amikor pár tudatos állampolgár hegyeket mozgat meg

Tizedik éve foglalkozik mátészalkai és megyei közügyekkel az a MátészalkaLeaks névre keresztelt csoport, amelynek emberszabású, csigajelmezbe öltözött aktivistája 2018. nyarán lefutotta a Mátészalka és Debrecen között közlekedő menetrend szerinti személyvonatot, ezzel hatalmas ismertséget biztosítva a szervezetnek. Az önkéntesek azóta is aktívak és rengeteg helyi problémát felderítenek, sőt meg is oldanak. Mi több, egyik alapítójuk még a városházára is bekerült, mint képviselő – fedezte fel a Szabolcs24.

MátészalkaLeaks – amikor pár tudatos állampolgár hegyeket mozgat meg

Veszprém Kukac: Az agyprotézistől a napkonzervig

Miközben például a távoli galaxisok feltérképezésében és nanotechnikai dolgokban fantasztikus eredmények születnek, a mindennapi életben nem tudtuk meghaladni az előző történelmi korokat. Nincs megoldás nyolcmilliárd ember számára. Túl sokan vagyunk. Már akkor se lenne fenntartható a civilizáció, ha csak a mostani, magyarországi életszínvonalat próbálnánk meg biztosítani mindenkinek. A Veszprém Kukac dr. Gelencsér András levegőkémikussal beszélgetett, és az interjúból az is kiderült, mi a helyzet az agyprotézisekkel illetve a napkonzervvel.

DIALÓG – Napkonzervről, agyprotézisről a Kabócában

Az emberi civilizáció pár évtized múlva összeomlik. Erről beszélt dr. Gelencsér András levegőkémikus Veszprémben a Kabóca Bábszínház DIALÓG című rendezvénysorozatának vendégeként.

Debreciner: Stratégiai együttműködést kötött az akkugyárral a Debreceni Egyetem, pedig nekik kellene ellenőrizniük, hogy károsítják-e a környezetet

A debreceni fideszes városvezetés korábban többször hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetem a város mellé akkumulátorgyárat építő kínai CATL cégtől függetlenül kontrollálja az ellenőrző rendszer működését, most mégis partnerségre léptek velük. A környezeti ellenőrző rendszer többek között éppen azt vizsgálná, hogy a CATL-akkumulátorgyár működése milyen hatással van a vízre, a talajra, a levegőre és a biológiai sokféleségre. Részletek aDebreciner cikkében olvashatók.

https://debreciner.hu/cikk/strategiai-egyuttmukodest-kotott-az-akkugyarral-a-debreceni-egyetem-debreciner

Szol24: Polgármesterváltás sokmilliós végkielégítéssel

Szolnok leváltott polgármestere és alpolgármestere, Szalay Ferenc és Fejér Andor nem üres kézzel hagyja el a pozícióját, miután a 2019-2024-es önkormányzati ciklus végével nem folytatják munkájukat. A szabályok szerint a képviselő-testületnek kell elfogadnia az előterjesztett összeget, így nyilvános adatnak számít, hogy mindketten szép összeggel távoznak a hivatalból – tudósított a Szol24. A várost hosszú ideig irányító politikusnak 7,8 millió forinttal köszönte meg a munkáját az önkormányzat, míg helyettese 3,5 millió forinttal búcsúzhatott.

Többmilliós végkielégítéssel távozik Szalay Ferenc és Fejér Andor

Szolnok leváltott polgármestere és alpolgármestere, Szalay Ferenc és Fejér Andor természetesen nem üres kézzel hagyja ott a pozícióját, miután a 2019-2024-es önkormányzati ciklus végével nem folytatják munkájukat. A szabályok szerint a képviselő-testületnek kell elfogadnia az

Szegeder: Papíron van helyük az új iskolákban, de nem foglalkoznak a Wesley-diákokkal

A nyár végén azonnali hatállyal elkaszált szegedi Wesley-iskola diákjai papíron ugyan kaptak férőhelyet új intézményben, nem foglalkoznak velük úgy, ahogy arra speciális igényeik miatt szükség lenne. Van olyan iskola, ahol kifejezetten arra hivatkozva érte őket diszkrimináció, hogy a Wesleyből jöttek, mondta az MKKP passzivistája a Szegedernek. Egy másik képviselő szerint több szülőt megfenyegettek. A párt bízik abban, hogy a bíróság ítéletével akár már a következő félévtől újraindulhat a Wesley.

Papíron van helyük az új iskolákban, de nem foglalkoznak a Wesley-diákokkal

Van olyan iskola, ahol diszkrimináció érte a Wesley-iskolából érkező diákokat, kifejezetten arra hivatkozva, hogy onnan jöttek, hangzott el egy szombati demonstráción a belvárosban.

Szabad Pécs: Leszavazták a pécsi polgármester alpolgármesterjelöltjeit a pécsi közgyűlés alakuló ülésén

Legalább egy alpolgármestert kellett volna választani a pécsi közgyűlés alakuló ülésén. Jelölni kizárólag a polgármester jogosult. Péterffy Attila, Pécs független polgármestere három alpolgármestert szeretne, de most csak két korábbi segítőjét jelölte. A kiegyenlített összetételű új közgyűlésben azonban a fideszesek, két másik képviselő segítségével leszavazták a jelölteket, így vélhetően az október 22-i közgyűlésen próbálnak újra nekifutni a választásnak – írja a Szabad Pécs.

Leszavazták Péterffy alpolgármesterjelöltjeit – a fideszesek és a Tiszta Kezek nem vette fel a szavazólapot

Ugyanazzal a módszerrel élt a pécsi közgyűlés alakuló ülésén kedden délelőtt a magát Tiszta Kezeknek nevező egyesület pécsi közgyűlési képviselője, Bognár Szilvia, mint az orbánista-fideszes képvis…

KecsUP: Eltűnt a föld színéről Kecskemét egyik legrégebbi háza

Október 14-én, hétfőn fejezték be Kecskeméten a Kaszap és Sárkány utca sarkán álló, vélhetően több mint kétszáz éves, jellegzetes sárga ház elbontását. Az egykor feltehetően nemesi család által építtetett, hosszú ideje már lakatlan, leromlott állagú épület nem élvezett védettséget. A tulajdonos – elmondása szerint – egy földszintes polgári házat kíván építeni a helyén. A házat bejárta a KecsUP a padlástól a pincéig Bezsenyi Ádámmal, a Katona József Múzeum történész-muzeológus munkatársával.

Eltűnt a föld színéről Kecskemét egyik legrégebbi háza – mi még láthattuk nyáron kívül-belül

Október 14-én, hétfőn fejezték be Kecskeméten a Kaszap és Sárkány utca sarkán álló, vélhetően több mint kétszáz éves, jellegzetes sárga ház elbontását. Az

Borsod24: A gasztroguru legújabb kalandja

Bár BAZ megye minden bizonnyal leghíresebb vendéglátóhelye az encsi Anyukám mondta étterem illetve a tulajdonosokhoz köthető miskolci Pizza, Kávé, Világbéke, a megyei gasztronómiai élete ennél jóval különlegesebb. A helyi éttermek létrehozásának és üzemeltetésének egyik legismertebb alakja, Bajusz Gergely most azon igyekszik, hogy a paletta tovább színesedjen, hiszen saját egységet nyitott Mádon. Az egyebek között az Avalon Ristorantét és az Il Baffót megálmodó, a Népkerti Vigadó éttermét újragondoló gasztroguru ezúttal egy trattoriával szeretné elvarázsolni vendégeit – írta meg a Borsod24.

Kapcsolódó cikkek