Heti lapszemle: a független vidéki média legérdekesebb cikkei az elmúlt héten

lapszemle

Megosztás

Hogyan ne fulladjunk vízbe nyáron, oktatóvideó az akkugyártás veszélyeiről, bolygóközi tér nyílt Sopronban. Az elutasított humorista esete Kecskeméten, 50 méteres sor a strandnál Szombathelyen. Románián keresztül Debrecenbe, furcsán kinevezett igazgató Szolnokon, nyaralásunk költségei Veszprémben – többek között ezek a témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: Így kerülhetjük el a vízbefulladást

Rendszeres tapasztalata a hatóságoknak, hogy amint beköszönt a nyári időszak, egyre több vízi baleset történik BAZ megyében. Különösen veszélyesek a folyók, nincs olyan év, hogy ne történne fulladás a Sajón, a Hernádon, a Bodrogban és a Tiszában vagy valamelyik bányatóban. Sajnos már ez az év is több vízbe fulladásos halálesetet számol, a Borsod24 ezért vette számba a legfontosabb óvintézkedéseket.

Debreciner: Posztapokaliptikus oktatóvideóval hívja fel a figyelmet Bruti a debreceni akkugyártás veszélyeire

Az országosan ismert zenész-humorista úgy látja, Debrecen  legnagyobb problémáját a következő években az akkumulátorgyárak megjelenése jelenti. A mesterséges intelligencia felhasználásával megalkotott videón a – fiktív – Méregzöld Debrecenért Munkacsoport kisfilmje látható, amely a gyász fázisainak bemutatásával segít a város lakóinak megbarátkozni a környezetszennyezés tényével. A Debreciner megszólaltatta Brutit.

https://www.debreciner.hu/cikk/17068_posztapokaliptikus_oktatovideoval_hivja_fel_a_bruti

Méregzöld Debrecenért Munkacsoport – Bevezető (I. rész)

Méregzöld Debrecenért Munkacsoport fiktív információs kisfilmjei, a debreceni akkumulátorgyárakkal kapcsolatos jogos félelmeinkre reflektálnak. A szereplők AI generáltak, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve. Készítők: Árpád segít (TikTokon @Árpád Segít, vagy Facebook: https://www.facebook.com/arpadsegit) Bruti Műsorrendelés: [email protected]

ENyugat.hu: Nem sci-fi: bolygóközi tér nyílt Sopron közelében

Megkezdődtek a kísérleti mérések a soproni Mágneses Nulltér egyedülálló laboratóriumában – írja az ENyugat.hu. Az új laborban  a világon ebben a formában egyedülálló módszerrel képesek kizárni a mágneses tér hatásait, így az űrben használható műszerek fejlesztésében, orvosdiagnosztikai innovációkban, de akár az asztronauták felkészítésében is segíthet.

A laboratórium orvosdiagnosztikai eszközök, például a magnetoenkefalográf igen drága alkatrészeinek olcsóbb előállításához szükséges technológiai fejlesztés otthona is lehet.

KecsUP Hírek: Somogyi András humorista nyilvánosságra hozta, hogyan utasította el a kecskeméti kulturális központ

 Somogyi András állítása szerint megzsarolta és hazugságra kényszerítette őt a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ. „Azért tettem közzé ezt az e-mailt, mert nem bírom az igazságtalanságot” – utalt Somogyi András arra, hogy a Hírös Agóra támadására 2024. június 29-én bizonyítékként nyilvánosságra hozta a kulturális központ által írt elutasító levelet. Hozzátette, van még hasonló e-mail a birtokában, de nem szeretné bajba sodorni az ott dolgozókat. A humorista hétfőn a KecsUP–nak adott interjújában elmondta: bízik abban, hogy egyszer felléphet egy Barta Dóra nélküli Hírös Agórában.

Nyugat.hu: Hatalmas sor állt a tűző napon a szombathelyi Tófürdő bejárata előtt

A Nyugat.hu több olvasója is jelezte, hogy hatalmas sor állt a tűző napon a szombathelyi Tófürdő bejáratánál. Kiderült, hogy a fürdőt működtető önkormányzati cég nem készült fel a helyzetre, ennek egy nagyjából 50 méteres sor lett az eredménye.

A hab tortára pedig az, hogy a Tófürdő este 8-kor zár, emiatt a medencéket fél 8-ig el kell hagynia mindenkinek. Már ezért sem mindegy, mennyit kell sorba állni a csobbanás előtt – írja a Nyugat.hu.

Szegeder: Lehet, hogy Románián keresztül gyorsabb lesz az út Szegedről Debrecenbe

A Debrecen–Szeged táv kocsival bő három óra, mivel az egyébként is kátyús országúton nehéz előzni a sok autó miatt, ráadásul vagy egy tucatnyi településen kell lelassítva áthaladni. Így könnyen lehet, hogy rövidesen külföldről kerülve hamarabb odaérünk majd, mint a magyar közúton. Debrecen és Nagyvárad, valamint Szeged és Arad között már most is van autópálya, és a két román várost is nemsokára összeköti egy sztráda. Románia pedig hamarosan csatlakozik a schengeni övezethez, ezért a határon sem kell majd várakozni, így csaknem fél órával hamarabb Debrecenbe juthatunk.

Olcsóbb ez sem lesz, de még mindig jobb, mintha belföldön keresnénk alternatív útvonalat. Budapest felől nemhogy időt nem nyernénk, a fogyasztás a másfél–kétszer hosszabb út miatt a pénztárcánkat és a környezetet is megterhelné. Közvetlen vasútvonal hiányában pedig vonattal sem kevesebb idő eljutni a „vidék fővárosába”, amely nemsokára a Közlekedési Múzeumnak ad helyet.

Szol24: A tantestület tiltakozása ellenére nevezték ki a gimnáziumi igazgatót

Tavaly még a pedagógusokat érintő intézkedések kapcsán kialakult felmondási hullámról volt hangos a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium, az utóbbi hetekben azonban az igazgatóválasztás meglehetősen rendhagyó módja borzolta a kedélyeket. A Szol24 szerint a 2023-as események is közrejátszottak abban, hogy az oktatási intézményt 20 éve vezető direktor idén nem kapott bizalmat a tankerülettől.

Veszprém Kukac – Futja-e nyaralásra idén

Egymillió forintba kerülhet egy négytagú családnak a balatoni nyaralás – számolta ki az ATV híradója. Elsőre túlzásnak tűnik. Utánajártunk.

A Balaton közelsége miatt, a veszprémiek nem érzik luxusnak a nyaralást, hiszen ügyesen megoldják itthonról. Csak szállásra nem kell költeni, de a strandokon drágaság van. A családi strandbelépő – két felnőtt plusz akárhány gyerek – körülbelül 7000 forint, a lángos legalább 2000, egy gombóc fagyi 600 forint. Szóval egy 4-5 tagú család egy nap simán elkölt legalább 20 ezer forintot a strandon. Ebben nincs benne egy girosz vagy egy sült hal, az plusz 3 ezer forint fejenként.

Kapcsolódó cikkek