Heti lapszemle: ezek voltak a független vidéki média legérdekesebb cikkei az elmúlt héten

Megosztás

Borsod24 – Három éve húzódik a Diósgyőri vár felújítása

Egy év kényszerszünet és kétmilliárd forint plusz költség után idén tavasszal ismét felvonult a kivitelező és folytatódott a Diósgyőri vár felújítása. A hányatott sorsú építmény rekonstrukciója a legfrissebb hírek szerint 2025 tavaszán befejeződhet, de a helyiek kezdenek kissé szkeptikusak lenni.

Debreciner: Közel 10 millió forintot ítélt meg a bíróság egy pedagógusnak a Debreceni Tankerülettel szemben

Újabb ítéletet hirdetett a Debreceni Törvényszék egy pedagógusperben. A tanítónő nemcsak a helyettesítések után járó, elmaradt illetménypótlékait kérte a Debreceni Tankerületi Központtól, hanem még a státusztörvény hatályba lépése előtt rendkívüli lemondással azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyát. A bíróság a július 4-i ítéletében a 74 ezer forint illetmény megfizetése mellett 6,46 millió forint végkielégítést, 2,83 millió forint távolléti díjat ítélt meg a tanítónőnek. Ez kamatokkal együtt közel 10 millió forintot jelent. A munkáltatónak további 533 ezer forint perköltséget és 562 ezer forint eljárási illetéket is ki kell fizetnie. Részletek a Debreciner cikkében.

Enyugat.hu: Az aikido nagymesterétől tanulhatnak Sopronban a sportolók

Negyedszer nyerte el a Magyarországi RAJI BUDO Iskola Nemzetközi Nyári Aikido Táborának rendezési jogát az Aikido Meishin Egyesület. A SMAFC Aikido szakosztálya a sportág nagyjait hozza Sopronba – írja az Enyugat.hu. Július 3. szerdától július 7. vasárnapig tart a Jaff Raji nemzetközi iskolavezető nagymester által vezetett intenzív szeminárium, ahol naponta több edzésen vehetnek részt a hazai aikidósok mellett a francia, chile-i, osztrák és a Kárpát-medencéből érkező sportolók.

KecsUP Hírek – Telt ház fogadta Puzsér Róbert és Gulyás Márton pódiumbeszélgetését a KecsUP Országos Sajtónapján (videóval)

Június 29-én, szombaton telt ház előtt zajlottak a KecsUP Hírek által szervezett Országos Sajtónap pódiumbeszélgetési, amelyek során a résztvevők Gulyás Mártonnal, a Partizán főszerkesztőjével és Puzsér Róbert publicistával elemezték a vidéki nyilvánosság helyzetét, illetve a hazai média szerepét. Az eseményen jelen voltak a vidéki független sajtó képviselői, de országos sajtóorgánumok is tiszteletüket tették a rendezvényen, amelynek célja a vidéki és országos újságok közötti párbeszéd erősítése, a független hazai újságírás kihívásainak megvitatása, valamint az olvasókkal való találkozás és bemutatkozási lehetőség volt.

Nyugat.hu: Ha kalandra vágyik, utazzon vécé nélküli vonaton Szombathelyről Pécsre

A Nyugat.hu egy olvasója mesélte el alapnak a történetét. Amikor felszállt a Szombathelyről Pécsre tartó, négy és fél órás útra induló vonatra, észrevette, hogy a szerelvényen lévő egyetlen illemhely le volt zárva. Tévedésre gyanakodott, de – mint írta – ő tévedett. A MÁV úgy próbálta megoldani a helyzetet, hogy három megállóban adott lehetőséget a vasútállomások vécéjének használatára. Erről azonban a felszállás előtt nem értesítették az utasokat. Részletek a Nyugat,hu cikkében.

Szegeder: Lóvontatta, gyakran kisikló kocsikkal indult a szegedi villamos elődje 140 évvel ezelőtt

1884 nyarától lehetett Szegeden utazni a város új tömegközlekedési eszközén, a lóvasúton, amely a Nagyállomás és Rókus pályaudvar között járt. A használat során azonban technikai problémák adódtak, emellett a járművek kapacitása sem volt elegendő a város egyre növekvő közlekedési igényeinek kielégítésére. 1892-ben egy bécsi vállalat aztán ajánlatot tett egy villamosvasút kiépítésére, így az első járat, mely nem bionikus meghajtású volt, 1908-ban indult el Szegeden a lóvasút vonalán.

Szol24 – A tantestület tiltakozása ellenére választottak igazgatót Szolnok legjobb gimnáziumában

A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumot a megye legjobb középiskolájaként tartják számon és évről évre előkelő helyen szerepel az országos ranglistán is. Ezúttal mégsem a kiváló eredményeikkel kerültek a Szol24 címlapjára, hanem egy botrányos igazgatóváltással. A tantestület szerint a tankerület döntésével veszélybe került az intézmény jó híre.

Veszprém Kukac:   ONE – A veszprémi kézilabda új neve és élete

A ONE Veszprém kézilabdacsapat új névvel és Xavi Pascual mesterrel indult az idei megmérettetésekre.. Az első, igazi nagy összecsapás a BL-csoportmérkőzés rangadója lesz. Mondjuk a Párizs vagy a Berlin ellen. Esetleg a szegedi derbi lehet mérvadó és útmutató. Új életének igazi mérföldköve mégis az lesz, amikor a kieséses szakasz végén kell eljutni az FF4-be. A sorsolást látva, brutálisan nehéz ellenfele lesz a Pascual vezette együttesnek: a Barcelona, Aalborg, Magdeburg és a Kielce is szembe jöhet a veszprémiekkel. Az számít majd az első igazi mércének.

Kapcsolódó cikkek